سیلندر و پیستون چیست ؟

تصور کنید استوانه ای بلند ، به صورت کاملا صاف و تو خالی را داریم که یک سر آن بسته و سر دیگر آن باز می باشد .( مثل لیوانی بلند و صاف ) نام این استوانه را سیلندر خطاب می کنند . استوانه دیگری هم تصور کنید که این یکی هم کاملا صاف است اما کوتاه قد و توپر می باشد . نام این استوانه توپر را پیستون خطاب کرده و قطر این سیلندر و پیستون به گونه ای می باشد که پیستون قادر است در داخل سیلندر پایین و بالا شود ؛ به عبارتی قطر پیستون به صورت کامل نزدیک به قطر داخلی سیلندر است .

همان گونه که گفته شد ، پیستون در داخل سیلندر پایین و بالا می شود و قطر داخلی سیلندر ، بسیار نزدیک به قطر پیستون بوده است به صورتی که اگر پیستون داخل سیلندر قرار داده شود ، هیچ هوایی از بین سیلندر و پیستون نمی تواند عبور کند پس در نتیجه به بیرون درز نکرده و در صورتی که پیستون در جهت انتهای سیلندر فشار داده شود ، هوای انتهای سیلندر فشرده شده و از فضای ما بین سیلندر و پیستون نمی تواند عبور کند .

انفجار داخل سیلندر :

در صورتی که داخل سیلندر به جای هوا ، ترکیبی از بخار بنزین و هوا قرار داده شود و پیستون را به سمت انتهای سیلندر ، فشار داده باشیم تا ترکیب بنزین و هوا تا مقداری مشخص ، فشرده شده باشد ، این ترکیب آماده انفجار می شود و با به وجود آمدن یک جرقه حتی کوچک در قسمت داخلی محفظه فشرده شده سیلندر ، انفجاری رخ می دهد و این انفجار سبب به وجود آمدن گرمای زیادی می شود و موج انفجار فشار بالایی به جداره ( سطح داخلی ) سیلندر و پیستون داخل می شود .

در صورتی که جنس بدنه سیلندر ، از ماده ای با استحکام پایین ساخته شود و یا ضخامت جداره سیلندر کم باشد ، انفجار داخل سیلندر ، سیلندر را متلاشی می کند. ولی اگر سیلندر را طوری ساخته باشند که قادر باشد در مقابل انفجار مقاومت کند ، موج انفجار ، به سطح داخل پیستون فشار وارد می کند و پیستون را با شدت بسیاری به سمت مخالف محفظه انفجار فشار وارد می کند .

عملکرد موتورهای احتراق داخلی

اساس کار موتورهای احتراق داخلی به این صورت می باشد ؛ در حقیقت نیروی مورد نیاز جهت حرکت موتورهای احتراق داخلی از انفجار و یا همان احتراق داخل سیلندر می شود . همان گونه که گفته شد بالای سیلندر ، بسته بوده و محل فشرده شدن و احتراق مخلوط هوا و بنزین می باشد . پس قابل انتظار می باشد که باید تجهیزاتی برای ورود مخلوط سوخت و هوا و خارج شدن دود از سیلندر و همینطور به وجود آمدن جرقه داخل سیلندر در نظر گرفته باشیم ؛ تمام این تجهیزات در بالای سیلندر یا به عبارتی بالای محفظه احتراق ایجاد می شود . پس جهت ورود مخلوط هوا و بنزین ، دریچه کوچکی در بالا (سمت چپ ) سیلندر تعبیه شده است که برای ورود مخلوط سوخت و هوا مورد استفاده قرار گرفته می شود . دریچه کوچکی هم در بالا ( سمت راست ) سیلندر قرار گرفته شده است که جهت خروج دود ناشی از احتراق در نظر گرفته می شود . برای به وجود آمدن جرقه در سیلندر یک قطعه در بالا ( وسط ) سیلندر قرار گرفته که این قطعه را شمع می نامند .

عملکرد و اجزای موتور احتراق داخلی :

وارد شدن هوا و خارج شدن دود از سیلندر

همان گونه که گفته شد در قسمت بالای سیلندر ، دریچه ای برای وارد شدن بنزین و هوا در نظر گرفته شده است و تنها ورودی سیلندر شمرده می شود و از این به بعد به جای ” دریچه ورود بنزین و هوا ” کلمه ورودی سیلندر را مورد استفاده قرار می دهیم ، دریچه ای هم برای خارج شدن دود احتراق ایجاد شده و به علت اینکه تنها خروجی سیلندر به حساب می آید ، از اینجا به بعد به جای عنوان ” دریچه خروج دود ناشی از احتراق ” از کلمه خروجی سیلندر استفاده می شود.

منبع : امداد خودرو تبریز

2 Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *